Training & Begeleiding
Eunice van der Heijden Training & Begeleiding
Eunice van der Heijden Training & Begeleiding

Visie

In mijn werk baseer ik me op 3 levensfilosofieën: Geweldloze Communicatie (GC), Transactionele Analyse (TA) en Zijnsoriëntatie (ZO).
Deze filosofieën zijn voor mij een manier van in het leven staan, iets waar je nooit mee klaar bent en ook niet hoeft te zijn. Je bent er pas mee klaar als je klaar bent met dit leven. Het zijn inspiratiebronnen zonder een keurslijf te zijn. Er is geen goed of fout in, ze ondersteunen en verklaren zonder het werkelijk te weten, want alleen jij weet hoe het voor jou is en wat werkelijk bij jou past.

Geweldloze communicatie gaat voor mij over ruimte voor iedereen en alles dat leeft. Ruimte om je zelf te kunnen zijn en jezelf te kunnen ontwikkelen. Ruimte waarin verschillen zowel lastig als noodzakelijk zijn. GC zegt dat jij altijd verantwoordelijk bent voor wat er innerlijk bij jou gaande is. Dit kan nooit bij een ander liggen en jij kunt het nooit zijn voor een ander. Elkaar de schuld geven kan dan ook niet, schuldig zijn evenmin. Het kan wel zijn dat je iets gedaan of gezegd hebt dat je liever anders had gedaan achteraf gezien en dat kun je met de ander communiceren. Hoe? Daar geeft GC handvaten voor.

Transactionele Analyse is een psychologische theorie, gebaseerd op de uitgangspunten dat mensen meer kunnen dan ze denken, dat ieder mens van waarde is en dat datgene wat we vroeger hebben meegemaakt nu nog steeds, hoewel vaak niet bewust, meespeelt in de omgang met onszelf en anderen. TA geeft inzichten in hoe wij, met name in onze jeugd, ‘wonden en blauwe plekken’ oplopen en hoe dit oud zeer ons dagelijks leven bepaalt en beperkt in de vorm van patronen en overtuigingen. Tevens geeft het een ingang om die beperkende patronen en overtuigingen te ontdekken en om te zetten in ondersteunende gedachten.

Zijnsoriëntatie nodigt uit om alles wat er is te ervaren zoals het is, zonder het te beoordelen. Gemakkelijk gezegd. Maar wij kunnen bijna niet oordeelloos de dag door komen. Gelukkig betekent ‘alles’, ook je oordelen ervaren en laten zijn. In ZO wordt niets afgekeurd, ofwel wordt alles verwelkomd. We hebben de neiging om onze onaangename kanten en gevoelens af te keuren en te negeren en daarmee een potentieel aan mogelijkheden ongebruikt te laten. ZO geeft je de mogelijkheid om met name de onaangename gevoelens te voelen, te vergroten en te transformeren naar zijnskwaliteiten. Kwaliteiten, zoals ruimte, kracht, spontaniteit, integriteit, enz., die we allemaal in ons hebben. Alleen is het verschillend in welke mate deze kwaliteiten zichtbaar worden in ons leven. Aan jou welke maat jij kiest.

 

Training & Begeleiding